Nähtävää alueella

Luontoa, taidetta ja arkkitehtuuria. Silmin nähden koettavaa.

Nähtävää Ruukinpuistossa

Työhuone 925

Pieni korupaja vanhassa Ahlströmin kivinavetassa, jossa ovat sepän työtilat sekä pieni galleria. Pajassa valmistuu pieniä korusarjoja pääasiassa hopeasta. Tilauksesta ja näyttelyihin syntyvät yksilölliset ja uniikit korut. Koruja on myynnissä Ruukin Sydämessä Ruukinpuistossa, lisäksi Euran keskustassa Helmikulmassa sekä Esihistorian opastukseskus Nauravan lohikäärmeen myymälässä.

Koruseppä Annaleena Soinin työhuoneelle on Ruukinpuiston keskuksesta matkaa noin kilometri. Samassa rakennuksessa toimii myös Avara Kirppis.

Aukioloajat:

Sopimuksen mukaan. Varmista aukiolo työhuoneen numerosta, soittamalla tai viestillä.

Tehtaantie 35 27500 Kauttua

+358 50 5863885

annaleena@tyohuone925.fi

tyohuone925.fi

Taideilona

Kuvataiteilija Ilona Auramaan työhuone sijaitsee Alvar Aallon Terassitalon ylimmässä kerroksessa. Myynnissä on värikkäiden maalausten lisäksi mm. uniikkeja korvakoruja, keramiikkaa ja taidekortteja. Olet tervetullut työhuoneelle sekä ostoksille, että ihan vaan hengähtämään hetkeksi taiteen keskelle.

Aukioloajat:

Lauantaisin klo 11-16, kesäaukiolo 10.6.- 27.8. ti-su klo 11-17, sekä erikseen sovittaessa. Juhannuksena suljettu.

Alvar Allontie 4 asunto 5, 27500 Kauttua

+358 45 6132646

ilona@taideilona.fi

taideilona.fi

Alvar Aalto Eurassa

Alvar Aalto vaikutti vaimonsa Ainon kanssa Euran Kauttualla vuosina 1937–1946. Aallon ensimmäinen työ Kauttualla oli alueen yleissuunnitelman laatiminen. Suunnitelma kattoi tehdasalueen ja ympäristön asuinalueineen – alueen, jota nykyisin kutsumme Ruukinpuistoksi.  Aalto suunnitteli tiet ja rakennukset mukailemaan luonnon muotoja. Suunnitelmaan sisältyivät Terassitalot, kerrostaloja ja yksikerroksisia yhden perheen asuntoja. Alasatakunnan oppaat ry järjestää opastettuja kierroksia Terassitalon näyttelyhuoneistossa sekä muualla ruukkialueella, puh. 050 377 5245/Kaisa Repo

Aukioloajat:

Sesongin mukaan

Sepäntie 7 Kauttua

+358 50 377 5245

kaisa.repo@dnainternet.net

Alvar Aalto Eura

Kauttuan Kiehtovat talot

Citynomadi-reitti. Kauttuan teollisuustarina kulkee yli kolmensadan vuoden taakse, ja elämää Kauttualla on ollut jo pitkään ennen sitäkin. Kauttuan koskilla oli maanviljelijöiden myllyjä jo ennen kuin Lorenz Creutz perusti rautaruukin vuonna 1689. Kauttuan nykyinen rakennuskanta heijastelee 1800- ja 1900-lukuja, mutta vasta viimeisen vuosisadan aikana on merkitty ylös myös talojen suunnittelijat. Ahlströmin tultua paikkakunnalle ja raudan vaihduttua paperiin 1900-luvun alussa, alettiin suunnittelussa käyttämään koulutettuja arkkitehteja ruukin omien rakennusmestareiden ohella.

Aukioloajat:

Sepäntie 7 Kauttua

+358 44 422 4828

terhi.puustelli@eura.fi

Citynomadi

Alvar Aallon Terassitalo

Terassitalon huoneistossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Terassitalo on yksi Aallon merkittävimmistä töistä. Aalto sai tehtäväkseen suunnitella Kauttuan ruukkialueen kaavoituksen ja täydennysrakentamisen. Ensimmäisenä alueelle valmistui Terassitaloksi nimetty ”portaaton kerrostalo” v. 1938. Alasatakunnan oppaat ry järjestää opastettuja kierroksia näyttelyhuoneistossa sekä muualla ruukkialueella. Alasatakunnan oppaat ry järjestää opastettuja kierroksia näyttelyhuoneistossa sekä muualla ruukkialueella,  puh. 050 377 5245 / Kaisa Repo.

Aukioloajat:

Lauantaisin klo 11-15, 16.12. asti. (Suljettu tammi-helmikuussa). Avoinna kesäkaudella ti-su klo 11-17 (suljettu juhannuksena). Muina aikoina ryhmille opastetusti sopimuksen mukaan.

Alvar Aallontie 4, asunto 3, Kauttua

+358 44 422 4828

terassitalo@eura.fi

eura.fi/terassitalo

Alvar Aalto -reitti

Alvar Aalto -kulttuurimatkailureitti tarjoaa unohtumattomia elämyksiä, ja yllättäviä löytöjä, arkkitehtuurin maestron rakennuskohteissa. Mukana reitissä ovat Euran Aalto-kohteet Kauttuan Ruukinpuistossa. Aalto-matkat ovat paras oppaasi arkkitehtuurikohteisiin ja luonnon äärelle. Nauti matkalla myös herkullisesta ruoasta, saunasta ja rennosta yhdessäolosta.

Aukioloajat:

Sesongin mukaan

visit.alvaraalto.fi

Vierailukeskus

Vierailukeskus on kaikille kauttualaisille ja Kauttualla vieraileville tarkoitettu kohtaamispaikka. Vierailukeskuksessa oleva näyttely esittelee Kauttuan historiaa kylän syntymisestä nykypäivään saakka. Näyttelyn pääpainona on Ruukinpuiston teollinen historia, luonto ja yhteisö vuodesta 1689 nykyisyyteen. Yhteislippu Terassitalon kanssa: Aikuiset 8 €/hlö. Ryhmät yli 10 hlö, 7-17-vuotiaat, eläkeläiset, opiskelijat 4 €/hlö. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Lippu on voimassa ostopäivän ajan.Aukioloajat:

Avoinna lauantaisin 8.4. - 16.12.2023 klo 11-15. Kesällä 10.6.2023 – 31.8.2023 ti-su klo 11-17 (juhannuksena suljettu). Pyhäinpäivänä ja tammi-helmikuussa suljettu.

Timmintie 20 b

+358 44 4224827

vierailukeskus@eura.fi

eura.fi/vierailukeskus

Kauttuan Jokisauna - nähtävää

Ruukinpuistossa on paljon nähtävää. Ruukinpuisto on osa Alvar Aalto matkailureittistöä.

Perhejuhlat ja inspiroivat kokoukset. Kahvila, lounas- ja tilausravintola. Sauna, palju ja jokiuinti mahdollisuudet ympäri vuoden. Saunahoidot, pyörävuokrat ja BungyPump kävelysauvat.

Suo­men ai­noa ylei­sön käy­tös­sä ole­va Aal­lon suun­nit­te­le­ma sau­na- ja pe­su­la­ra­ken­nus on osa Kaut­tuan ruu­kin­puis­ton idyl­lis­tä kult­tuu­ri­mai­se­maa ja si­jait­see veh­reän Eu­ra­joen sy­lei­lys­sä. Jo­ki­sau­nal­la ais­tit edel­leen en­ti­sen teh­taan sau­nan ai­nut­laa­tui­sen tun­nel­man.

Aukioloajat:

Sopimuksen mukaan (Tarkista myös Facebookistamme)

Sepäntie 1 27500 Kauttua

+358 40 715 3505

eija.helander@gmail.com

kauttuanjokisauna.com

Linnavuori

Euran ja koko Ala-Satakunnan ainoa linnavuori rakennettiin yli 1000 vuotta sitten sellaiseen paikkaan, että sieltä pystyttiin tarkkailemaan tärkeitä kulkureittejä, Eurajokea ja Pyhäjärveä. Muinaislinnasta on vielä tänä päivänä nähtävänä noin 63 metriä pitkä kivinen varustus. Sen päällä on aikanaan ollut kivinen varustus.

Mäen laelta on löydetty kaivauksissa mm. värttinän palanen, väkipuukon katkelma, saviastian pajoja, rautakuonaa ja jauhinkiven aluskivi. Kulttuurikerros on ohut, joten Linnavuori ei ole varmaankaan ollut vakituisesti asuttu vaan se on toiminut pakopaikkana vihollisen uhatessa.

Aukioloajat:

Vohlaistentie Eura

-

Digiluonto